Brnabić: Cilj nam je da se uvede veći red u osnovne i srednje škola

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas, na otvaranju konferencije “Bezbednost i odgovornost 2022” da je obaveza države da problem nasilja koji uključuje decu “ne gura pod tepih” već da se njim “uhvati u koštac”.

Fokus mora biti na edukaciji od najranijeg doba i moramo, koliko god to teško bilo i koliko god i mi kao roditelji ne bili dovoljno spremni ili obučeni za to, da pokušamo da naučimo decu da bilo kakav nasilan vid ponašanja nije prihvatljiv, rekla je premijerka Ana Brnabić, a prenosi Tanjug.

Premijerka je podsetila je da je u decembru 2021. godine napravljen protokol o saradnji sedam ministarstva kako bi se zajednički radilo na tome da se napravi platforma koja će biti prva nacionalna platforma za učenike, nastavnike i roditelje sa ciljem da se smanji nasilje nad decom, ali i vršnjačko nasilje i da se uvede veći red u osnovne i srednje škole.

Tako je nastala platforma “Čuvam te” na kojoj je obukama pristupilo više od 44.000 korisnika za godinu dana, rekla je Brnabić.

Konferencija “Bezbednost i odgovornost 2022” organizovana je sa namerom da se stručnjaci u našoj zemlji upoznaju sa primerima dobre prakse i najefikasnijim načinima pružanja pomoći deci koja su pretrpela traumu, odnosno bilo koji vid zlostavljanja.

Izvor: Tanjug/Zelena učionica